Az ALTEO szerződést kötött a Nemzeti Közművekkel a Zugló-Therm többségi tulajdonrészének megvásárlásáról

2018.01.29

A mai napon a Nemzeti Közművek földgázszolgáltatója és az Alteo Group aláírta azt az üzletrész adásvételi szerződést, amely feltételeinek teljesülését követően a Zugló-Therm Erőmű többségi tulajdonrésze is az ALTEO Group tagvállalata, a Sinergy Kft. birtokába kerül. A tőzsdén jegyzett energetikai vállalatcsoport jelenleg 49 százalékos kisebbségi tulajdonrészt birtokol az erőműben, amelynek üzemeltetését is végzi, illetve amely az ALTEO virtuális erőművének is tagja. Az ügylet zárására a szükséges engedélyek megszerzését követően, várhatóan 2018 májusában kerülhet sor. Az Üzletrész adásvételi szerződés tárgyát képező 51 százalékos tulajdonrészt jelenleg az NKM Földgázszolgáltató Zrt. birtokolja.

A Zugló-Therm Kft.-t az NKM Földgázszolgáltató Zrt. (az egykori FŐGÁZ) és a 2015 májusa óta az ALTEO Group tagjaként működő Sinergy Kft. alapította a Budapest XIV. kerületében található fűtőerőmű korszerűsítésére és üzemeltetésére. A blokkfűtőerőmű, amely 18 MW villamos- és 17 MW hőteljesítménnyel rendelkezik, fedezi a körzeti távhőrendszer hőigényének több mint 30 százalékát és 15 éves futamidejű szerződés keretében szolgáltatja a hőenergiát a távhőszolgáltató részére. A fűtőerőművet az ALTEO Group jelenleg is saját személyzettel üzemelteti, az tagja az energetikai vállalatcsoport virtuális erőművének.

„Ez a most elindított tranzakció szervesen illeszkedik az ALTEO kiserőművi stratégiájába, hiszen a megújuló energiaforrások minél teljesebb kihasználásához elengedhetetlen a korszerű, magas hatásfokú földgázalapú erőművi kapacitások megléte is. Azzal, hogy a Zugló-Therm Erőműve teljes egészében a vállalatcsoport tulajdonába kerül, lehetőségünk nyílik arra, hogy minél teljesebben kihasználjuk az egységben lévő lehetőségeket.” – emelte ki Ifj. Chikán Attila. Hozzátette: a lépés nem veszélyezteti az erőmű által jelenleg biztosított távfűtési célú hőszolgáltatást, az ALTEO Groupnak továbbra is kiemelt prioritást jelent a hőfogyasztók legmagasabb szintű kiszolgálása.

„A Nemzeti Közművek közel 4,5 millió lakossági és versenypiaci földgáz -és áramfogyasztó felelős szolgáltatójaként mindig kiemelt figyelmet kell fordítson tevékenységének racionalizálására és az optimális működés elérésére. Minden területen keressük a szinergia lehetőségeket, amelyek megvalósítására jelen esetben az a leginkább megfelelő megoldás, ha a tulajdonunkban lévő részvényeket értékesítjük. Biztos vagyok benne, hogy az Alteo Group mint többségi tulajdonos személyében a legjobb kezekben lesz a Zugló-Therm."– mondta Kóbor György, a Nemzeti Közművek elnök-vezérigazgatója.